Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Aug 01, 2019 - Sep 02, 2019

CEEE / EÇEM - Bülten | Temmuz 2019

EÇEM’in İslam Kalkınma Bankası Tarafından Fonlanan Yeni Projesi NEXT-GEN Resmen Başladı

EÇEM’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG)’ne uyumlu olarak hazırlanan İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Tranformers Fonu tarafından hibe almaya hak kazanan yeni projesi “NEXT-GEN; Next Generation” taraflarca imzalanarak resmen başlatıldı. Geleceğin yerel enerji verimliliği liderlerinin yetiştirilmesi vizyonu ile yola çıkılan ve 14 ay sürecek olan NEXT-GEN Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile ortak hareket edilerek birinci aşamada Güneydoğu Anadolu’daki 10 ilimizde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) birer pilot meslek ve teknik lisesi ve belediyeler ile birlikte enerji verimliliğinin müfredata dahil edilmesi ve belediyelerin bünyelerinde enerji verimliliği biriminin oluşturulması sağlanması yönünde çalışmalar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 

Bir sonraki aşamada ise elde edilen tecrübeler ışığında Tunus, Moritanya ve Nijer’de karar vericiler ile ülkelere yönelik enerji verimliliği yol haritası oluşturulacak. EÇEM'in Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı işbirliği protokolü kapsamında belirtilen proje faaliyetlerden ilki 2-6 Eylül 2019 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleşecek ve pilot okullardan seçilen toplam 30 eğitim görevlisi, 10 enerji yöneticisi ve 10 belediye temsilcisi ile beraber Enerji Verimliliği Eğitim Çalıştayı gerçekleştirilecek.

Pilot okullarda gerçekleştirilecek olan EÇEM Teknoloji Yarışması sonucunda her bir pilot okuldan birinci gelen öğrenciyi Özyeğin Üniversitesi Liseler 2020 Yaz Okulu’nda misafir edecek. EÇEM’den Yüksek Mimar Yasemin Somuncu bu projenin sorumlu yöneticisi olarak yer alacak.

 

Y. Mimar Nil Kutlar Prag’da Gerçekleşen Sürdürülebilir Binalar CESB19 Konferansı ve Türkiye’de ilki Gerçekleşen Women in Lighting (WIL) Buluşmasına Katıldı

EÇEM Araştırmacılarından Y. Mimar Nil Kutlar, 2-4 Temmuz 2019 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti Prag’da beşincisi gerçekleşen, Czech Technical University, iiSB, FIDIC, CIB, Czech Sustainability Building Society ve United Nation Environment Programme organizatörlüğünde düzenlenen CESB Central Europe towards Sustainable Building 2019 Konferansı’na "Daylighting Design Process for Visual Comfort and Energy Efficiency for a Signature Building" başlıklı, kendisi ve Prof. M. Pınar Mengüç tarafından yazılmış bir makale ile katıldı. Bu konferansta binalarda görsel konfor ve enerji verimliliğinin sağlanması için gerekli olan tasarım sürecini sunum ile katılımcılara aktardı.  

Aydınlatma tasarımı alanında çalışan kadınları ön plana çıkarmayı hedefleyen dijital bir platform olan Woman in Lighting (WIL), ilk buluşmasını 21 Haziran’da İstanbul Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdi. Etkinliğin birinci oturumda WIL hareketinin detayları paylaşılarak, temsilciler ve katılımcıların proje hakkında bilgilendirilmesi sağlandı. Etkinliğinin ikinci oturumunda ise Y. Mimar Nil Kutlar binalarda doğal / yapay aydınlatma, enerji verimliliği ve Olefur Eliasson’un 2003’te Tate Modern Turbine Hall’da sunduğu ‘’The Weather Project’’ yerleştirmesini ilişkilendirdiği bir konuşma yaptı.

 

Prof. M. Pınar Mengüç ASME 13. Enerji Sürdürülebilirliği Konferansı’na Katıldı

Bu yıl 14-17 Temmuz 2019 tarihlerinde, ASME’s Heat Transfer Division ve AIChE sponsorluğunda Summer Heat Transfer Conference co-located with the 13th International Conference on Energy Sustainability düzenlendi. 13. kez gerçekleşen ve çeşitli uygulamalarda ısı ve kütle transferine odaklanan uluslararası araştırmacı ve mühendisleri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen Enerji Sürdürülebilirliği Konferansı’nda Prof. M. Pınar Mengüç de yer aldı.